محصولات یک سی سی
ایران
989149691571+
شنبه - پنجشنبه: 09:00 - 21:00
16 تیر 1397

خوردن میوه برای نوزادان

خوردن میوه برای نوزادان از چه زمانی شروع میشود؟

بچه ها هم باید روزانه ۲ تا ۵ واحد میوه دریافت کنند، چون این گروه غذایی بخشی از نیاز آن‌ها را به مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها تامین می‌کند. خوشبختانه چون اغلب میوه‌ها خوشرنگ و خوشمره هستند و طعم شیرین دارند، مورد علاقه اغلب بچه ها هستند. بنابراین به راحتی می‌توان با توجه به خواص ویتامینی، معدنی و نیازهای سنی کودک، آن‌ها را وارد برنامه غذایی آنها کرد اما نکته اینجاست که مصرف این گروه غذایی باید با رعایت اصولی همراه باشد تا برای آنهایی که سیستم گوارش حساسی دارند، مشکلی ایجاد نکند. دکتر سید ضیاءالدین مظهری درباره میزان مصرف، سن شروع، نحوه مصرف و نکات مهم در مورد میوه‌ها توصیه‌هایی دارد که با رعایت آن‌ها می‌توان با خیال راحت این گروه غذایی را در اختیار بچه ها قرار داد.

 از چه زمانی به بچه‌ها میوه بدهیم؟


نوزادان از زمان تولد تا ۶ ماهگی تنها نیاز به شیر مادر دارند. از ۶ ماهگی و با آغاز تغذیه تکمیلی که نوع غذا خوردن نوزاد از حالت مایع به لعابی، پوره، پوره سفت و غذای سفره تغییر می‌کند، تغییرات تکاملی برای دریافت مواد‌غذایی در کودک ایجاد شده و بنابراین تنوع مصرف خوراکی‌ها هم شروع می‌شود اما این تنوع با مقدار کم یعنی یک قاشق مرباخوری شروع می‌شود و تا ۱۲ قاشق مرباخوری می‌رسد تا بدن نوزاد آنزیم لازم برای هضم را داشته باشد.  از آنجا که ممکن است نوزادان زمینه حساسیت به میوه داشته باشند، باید مصرف را با میوه‌هایی شروع کرد که زمینه ایجاد حساسیت ندارند. بهترین میوه‌‌ای که در چند هفته ابتدایی آغاز تغذیه تکمیلی می‌توان وارد برنامه غذایی کرد، آبمیوه رقیق است که به‌تدریج به غلظت آن افزوده می‌شود. در مورد سبزی‌ها هم بهتر است تغذیه با آب هویجی که با آب سیب مخلوط شده آغاز شود. به‌تدریج و با بزرگ شدن  می‌توان میوه‌ها را به‌صورت پوره و بعد تکه‌های کوچک در روند افزایش جویدن و بلعیدن وارد برنامه غذایی نوزاد کرد. آخرین میوه‌ای که در این روند باید وارد برنامه شود، مرکبات است، زیرا مرکبات ممکن است حساسیت‌زا باشند. تنها انتخاب موجود در میان مرکبات آب لیمو شیرین است که میزان حساسیت‌زایی آن از دیگر انواع مرکبات کمتر است.

بچه‌ها چه موقع از روز میوه بخورند؟


بهترنی زمان برای خوردن میوه وقتی است که معده خالی باشد. علاوه بر این، بهترین زمان خوردن میوه در صبحانه است. اگر آب مرکبات هنگام صبح به بچه ها داده شود، موجب افزایش اشتها می‌شود. اگر هنگام صرف غذا میوه‌هایی که حاوی ویتامین C هستند، به‌صورت آبمیوه داده شوند، موجب افزایش آهن خون می‌شوند. به جز صبحانه، میان وعده‌ها بهترین زمان استفاده از میوه هستند. با توجه به این‌که کم‌خونی فقر آهن یکی از مشکلات تغذیه‌ای بچه ها است و یکی از دلایل اصلی آن استفاده از برنامه غذایی نادرست است، انتخاب میان‌وعده مناسب مانند انواع میوه همراه با خشکبار می‌تواند موجب افزایش آهن دریافتی شود. به خاطر داشته باشید که باید هنگام خوردن میوه در میان وعده به زمان صرف وعده اصلی دقت شود و دست کم ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه تا وعده اصلی فاصله داشته باشد. درمورد کودکانی که به کودکستان می‌روند، مصرف میوه‌هایی مانند سیب می‌تواند در جبران افت قند خون نیز بسیار مفید باشد. به این ترتیب به قدرت یادگیری آن‌ها کمک کرده و آن‌ها با نشاط بیشتری بازی می‌کنند.

 میوه برای بچه های چاق ضرر دارد؟


سرعت رشد نوزاد در سال اول بسیار زیاد است و وزن یک بچه ی یک‌ساله تقریبا ۳ برابر وزن او هنگام تولد است. از سال سوم به بعد سرعت رشد، کند اما مداوم می‌شود به‌طوری که سالانه با توجه به دختر یا پسر بودن بین ۲ تا ۳ کیلوگرم به وزن و بین ۶ تا ۸ سانتی‌متر به قد کودک اضافه خواهد شد. به همین دلیل نیاز به غذا کمتر می‌شود اما مادران به اشتباه فکر می‌کنند، کودک دچار بی‌اشتهایی شده و با اصرار کودک را وادار به خوردن می‌کنند. این احتمال وجود دارد، وقتی آبمیوه یا میوه شیرین به کودک داده می‌شود، او آن را به‌صورت بافت چربی ذخیره کند. اگر‌چه دریافت ۲ واحد میوه در تغذیه روزانه کودک معادل ۱۲ کیلوکالری است، درحالی‌که یک شیرینی گل‌محمدی معادل ۱۵۰ کیلوکالری است. بنابراین توصیه می‌شود، در مورد کودکان چاق به جای منع مصرف میوه، خوراکی‌هایی مانند تنقلات، شیرینی‌ها و شکلات از برنامه غذایی کودک حذف شود.

چگونه به کودک میوه بدهیم؟ 
باید نوع میوه‌ای که به کودک می‌دهید را مرتب عوض کنید چون کودک ممکن است دوست نداشته باشد همیشه یک طعم را بچشد. می‌توانید دو تا سه روز از یک نوع میوه به او بدهید، سپس یک میوه دیگر به او بدهید. به یاد داشته باشید (یا یادداشت کنید) که کودکتان کدام میوه‌ها را آسان‌تر هضم می‌کند.
از آنجایی که دندان‌های کودک شما خوب رشد نکرده‌اند، تکه‌های میوه برای آن‌ها اصلاً مناسب نیست. پوره میوه که در خانه درست می‌کنید، مملو از انواع مواد مغذی است. همچنین می‌توانید میوه‌هایی مانند موز، زردآلو، و هلو را با هم ترکیب کنید تا پوره خوشمزه‌ای از آن‌ها درست کنید. به آسانی می‌توانید این پوره را به کودک خود بدهید تا انواع ویتامین‌ها و مواد مغذی و معدنی او را تأمین کنید.
سیب 
باید پیش از این که به میوه دادن به کودک فکر کنید، گوارش او را مد نظر داشته باشید. باید ببینید چه میوه‌هایی آسان‌تر در دستگاه گوارش کودک هضم می‌شود. می‌توانید سیب را به شکل پوره در آورده و به او بدهید. هرگز سعی نکنید سیب را به صورت قطعه‌قطعه به کودک بدهید، بلکه باید ابتدا آن را به صورت پوره در بیاورید و به کودک بدهید. همچنین می‌توانید سس سیب درست کنید که برای کودک منبع خوبی برای ویتامین ث است. میوه‌ها برای سلامت و رشد کودک بسیار مهم هستند و کودک مقداری از آهن مورد نیاز خود را از میوه دریافت می‌کند. فیبر موجود در میوه نیز در کاهش مشکلات یبوست در کودک موثر است.

پوره موز
موز نیز حاوی مقدار زیادی آهن و مواد معدنی است و برای رشد طبیعی عضلات و نیز عملکرد مناسب قلب کودک لازم است.

 

پوره هلو 
هلو نیز از جمله اولین میوه‌هایی است که باید پس از ۴ ماهگی به کودک بدهید. چون هلو حاوی ویتامین آ و ث است، برای تقویت سلامت چشم مفید می‌باشد. همچنین به تشکیل سلول‌های سفید خون کمک می‌کند. می‌توانید از هلو و زردآلو خمیری تهیه کنید و به کودک بدهید. چون کودک تازه با میوه آشنا شده است، باید میوه‌هایی به او بدهید که گوارش آن‌ها ساده باشد. ترکیب پوره هلو و زردآلو، برای کودک بسیار قابل‌هضم است.
همه میوه‌ها برای کودکان خوب نیستند. برخی از میوه‌هایی که باید ابتدا از دادن آن‌ها به کودک پرهیز کنید عبارت‌اند از توت‌فرنگی، پرتقال، و گریپ‌فروت. چون این میوه‌ها بسیار اسیدی هستند و کودک ممکن است دچار التهاب پوستی در اثر پوشک (the diaper rashes) شود که دردناک است. همچنین از میوه‌هایی که میزان بقایای سموم در آن‌ها زیاد است برای کودکان پرهیز کنید.
در میوه‌هایی مانند آلو، گلابی، و هلو آلودگی سموم و آفت‌کش‌ها بالا است. برخی کودکان سیستم ایمنی قوی دارند و می‌توانند آن را هضم کنند اما سیستم ایمنی همه کودکان به یک اندازه قدرتمند نیست. بنابراین عاقلانه‌تر است که از چنین میوه‌هایی اجتناب کنید. انواع ارگانیک میوه‌ها برای کودکان ارجحیت دارند و آن‌ها را  کمتر در معرض مواد شیمیایی خطرناک قرار می‌دهند

 

میوه هایی که نباید به نوزاد بدهید

همه میوه ها برای نوزاد خوب نیستند. برخی از میوه هایی که باید ابتدا از دادن آن ها به نوزاد پرهیز کنید عبارت اند از:توت فرنگی، پرتقال و گریپ فروت. چون این میوه ها بسیار اسیدی هستند و کودک ممکن است دچار التهاب پوستی در اثر پوشک (the diaper rashes) شود که دردناک است. همچنین از میوه هایی که میزان بقایای سموم در آن ها زیاد است برای کودکان پرهیز کنید.

در میوه هایی مانند آلو، گلابی، و هلو آلودگی سموم و آفت کش ها بالا است. برخی نوزادان سیستم ایمنی قوی دارند و می توانند آن را هضم کنند، اما سیستم ایمنی همه کودکان به یک اندازه قدرتمند نیست. بنابراین عاقلانه تر است که از چنین میوه هایی اجتناب کنید. انواع ارگانیک میوه ها برای کودکان ارجحیت دارند و آن ها را کمتر در معرض مواد شیمیایی خطرناک قرار می دهند.

پوست میوه‌ها را باید گرفت؟
پوست میوه، هم می‌تواند برخی مواد مغذی را به بدن کودک برساند و هم مواد سمپاشی شده را وارد بدن او کند. بنابراین برخی میوه‌ها که پوست‌شان حاوی فیبرهای نامحلول است، به‌دلیل نفاخ بودن و نیز به‌دلیل آن‌که کودکان نمی‌توانند آن‌ها را خوب بجوند، بهتر است پوست گرفته شوند. همچنین توصیه می‌شود، پوست میوه‌های وارداتی که حاوی مواد نگهدارنده هستند، گرفته شود. باتوجه به فصل گرما و امکان رشد عوامل بیماری‌زا در میوه‌ها نیز بهتر است میوه‌ها در این فصل تا حد امکان بدون پوست مصرف شوند.

روزی چقدر میوه بخورند؟
میزان مصرف میوه نه در میان بچه ها و نه در میان بزرگسالان واحد دقیقی ندارد. نوزاد در یک سالگی روزانه هزار کیلوکالری دریافت می‌کند و به ازای هر سال، ۱۰۰ کیلوکالری بر میزان دریافت انرژی‌اش افزوده می‌شود که ۵۰ تا ۶۰ درصد از این انرژی از طریق منابع قندی مرکب، ۱۵ تا ۲۰ درصد از طریق پروتئین‌ها و بقیه از طریق چربی‌ها باید تامین شود. بنابراین بخشی از قند دریافتی را می‌توان به‌صورت میوه به او داد که به ازای ۱۰۰ گرم میوه، ۱۵ گرم ماده قندی وجود دارد و در هرگرم قند هم ۴ کیلوکالری انرژی دارد. به هر حال مصرف میوه باید به حدی باشد که دچار مشکل نشود. نکته قابل اهمیت آن است که باید از دادن نوبرانه‌ها به بچه ها اجتناب کرد چون ممکن است سمپاشی آن‌ها درست انجام نشده باشد و ایجاد مسمومیت کند. از سوی دیگر، والدین می‌توانند برای ایجاد تنوع در خوردن میوه، آن‌ها را به‌صورت کوچک خرد کرده، به‌صورت سالاد میوه درآورده و با ریختن کمی آب لیمو، کشمش، دانه‌ها و مغزها یک میان وعده بسیار دلچسب تهیه کنند.

 چه میوه‌هایی حساسیت‌زا هستند؟
حساسیت در اثر عوامل ژنتیک -که سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال می‌کند- ایجاد می‌شود. در میان غذاهای مختلف حساسیت‌زا بخشی از میوه‌ها هم قرار دارند. برخی از این میوه‌ها عبارتند از: توت فرنگی، کیوی و‌ نارنگی. در مورد توت فرنگی به‌دلیل خلل و فرجی که در این میوه وجود دارد معمولا شست‌و‌شوی آن درست انجام نمی‌شود و به همین دلیل ممکن است علاوه بر ایجاد حساسیت، مسمومیت نیز ایجاد کند. بنابراین در مصرف این میوه برای نوزادان باید احتیاط کرد.

 

چطور میوه‌ها را بشوییم؟


برای شستن میوه‌ها باید آب تمیزی در اختیار داشته باشیم. پس از چند بار شستن با آب، باید میوه را با ماده ضدعفونی‌کننده مورد تایید وزارت بهداشت شست‌وشو داد. کافی است یک قاشق مرباخوری از محلول ضد‌عفونی را در  ۱۰ لیتر آب مخلوط کرده و چند دقیقه‌ای صبر کنید، سپس میوه‌ها را بشویید. از آنجا که میوه‌های تابستانی اغلب با پوست خورده می‌شوند، لازم است در شست‌و‌شوی آن‌ها دقت کافی داشته باشید.

عطش بچه را با میوه برطرف نکنید!
با وجود آن‌که درصد زیادی از بدن بچه ها را آب تشکیل می‌دهد، ذخیره آب بدن‌شان کم است و با تعریق زیاد تابستانی و اسهال و استفراغ آب بدن‌شان از بین می‌رود و دچار کم آبی می‌شوند که درصورت برطرف نشدن، مشکلات زیادی را به‌وجود می‌آورد. بهترین راه رفع عطش، آب و مخلوط آبمیوه و آب است چون وقتی بدن به آب نیاز دارد، دادن موادی حاوی قند مثل میوه‌ها عطش را به‌خوبی برطرف نمی‌کند و تنها با خوردن آب می‌توان الکترولیت‌های از دست رفته از طریق تعریق را به دست آورد.

 

 

16 تیر 1397

۹۷ درصد برنج‌های وارداتی، هندی و پاکستانی است

۹۷ درصد برنج‌های وارداتی، هندی و پاکستانی است:

بر اساس تازه‌ترین آمار گمرک از تجارت خارجی دو ماهه ایران، در این مدت ۱۷۷ هزار تن برنج نیمه سفید و سفیدشده از ایران به کشورهای خارجی صادر شده است که ارزش صادرات این حجم از برنج به بیش از ۱۸۳ میلیون دلار می‌رسد.

همانطور که می‌شد پیش‌یبنی کرد بیشترین میزان برنج‌های واردشده به ایران از دو کشور هند و پاکستان است و سایر کشورها سهم اندکی از صادرات برنج به ایران دارند.

در میان صادرکنندگان برنج به ایران هند رتبه نخست را دارد، به طوریکه در این مدت دو ماهه از مجموع ۱۷۷ هزارتن برنج واردشده، ۱۳۲ هزار تن برنج از این کشور به ایران وارد شده است که ارزش آن از مرز ۱۴۲ میلیون دلار نیز گذشته است.

پس از هند، پاکستان نیز میزان قابل توجهی از برنج وارداتی ایران را به خود اختصاص داده است و در دو ماه ۴۱ هزار تن برنج به ایران صادر کرده است که ارزآوری آن برای پاکستان رقمی در حدود ۳۸ میلیون دلار بوده است.

به این ترتیب می‌توان گفت که ۹۷ درصد از کل حجم برنج واردشده به ایران از دو کشور پاکستان و هند است و از نظر ارزش نیز همین وضعیت پابرجاست.

این در حالی است که واردات برنج نسبت به سال گذشته در دو ماهه نخست سال جاری با کاهش همراه بوده است، به طوریکه در مدت مشابه سال گذشته ۲۲۸ هزار تن انواع برنج به ارزش ۲۰۱ میلیون دلار به ایران وارد شده بود.

به این ترتیب می‌توان گفت که واردات برنج در سال جاری ۲۳ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.

12 تیر 1397

چگونه رشد مغز کودک را تقویت کنیم؟

در زمان تولد، مغز نوزاد ۱۰۰ میلیارد نرون دارد. طی چند سال اول زندگی کودک، مغز او دوره‌ای شگفت‌انگیز از رشد را طی کرده و در هر ثانیه، بیش از یک میلیون ارتباط عصبی تولید می‌کند. این فرایند رشد مغز، تحت تاثیر عوامل زیادی است، شامل روابط کودک، تجربیات و محیط.
در یک محیط مثبت، ارتباطات و کانال‌های عصبی مغز، فرصت بهتری برای اتصال به هم دارند که در نتیجه باعث می‌شود از همان کودکی، مهارت‌های یادگیری زبان، منطق و برنامه ریزی او تقویت شوند. شما به عنوان پدر و مادر می‌توانید گام‌هایی در جهت شروع هر چه بهتر زندگی کودک‌تان داشته و همراه با رشد جسمی، مغز او نیز خوب رشد کند.
۱. سیگار کشیدن در دوران بارداری ممنوع
اگر می‌خواهید کودکتان قبل از تولدش، رشد جسمی  و مغزی خوبی داشته باشد اصلا نباید سیگار بکشید و در معرض دود سیگار هم قرار نگیرید. سیگار، اولین دلیل پیامدهای ناخوشایند برای نوزدان است. مواد شیمیایی مضر موجود در دود سیگار می‌توانند اثرات مخربی بر مغز کودک متولد نشده‌ی شما بگذارند. اگر در دوران بارداری سیگار بکشید، مواد سمی وارد جریان خون‌تان شده و تنها منبع تغذیه‌ و اکسیژن جنین‌تان مسموم خواهد شد. بچه‌هایی که والدین‌شان سیگار می‌کشند، تغییراتی در ساختار و عملکرد مغزشان ایجاد شده که منجر به اختلالات یادگیری، ناهنجاری‌های رفتاری و آی کیوی نسبتا پایین در این بچه‌ها خواهد شد.
۲. از شیر خود، کودکتان را تغذیه کنید
شیر مادر برای نوزاد یک ضرورت است که علاوه بر ساختن سیستم ایمنی او، برای رشد مغزش هم خوب است. چربی و کلسترول موجود در شیر مادر،  رشد مغز کودک را تضمین می‌کند. در یک تحقیق معلوم شد نوزدان نارسی که در عرض ۲۸ روز اول زندگی‌شان از شیر مادر تغذیه کرده بودند، برخی نواحی در مغزشان، حجم بیشتری داشته، آی کیوشان بالاتر بوده، دست‌آوردهای آکادمیک‌شان بهتر بوده و حافظه‌ی فعال و عملکردهای حرکتی‌شان نیز مطلوب‌تر بود.
۳. هر چه زودتر کودک را با موسیقی آشنا کنید
هرچه زودتر کودکتان را با موسیقی آشنا کنید، بیشتر می‌توانید رشد مغز او را تقویت کنید. موسیقی سبب بهبود سلامت ادراک و شناحت او می‌شود. در واقع موسیقی موجب ترشح دوپامین در مغز شده که انگیزه‌ی یادگیری را در کودک برانگیخته می‌کند. موسیقی می‌تواند مطالعه کردن را لذت‌بخش کرده و به کودک کمک کند دنیای پیرامونش را بهتر بشناسد.
آموزش موسیقی در سنین اولیه‌ی کودکی می‌تواند تاثیر شگرفی بر رشد مغز او بگذارد. مححقان دریافتند کودکان خردسالی که موسیقی را فرا می‌گیرند، در مقایسه با کودکانی که تحت تعلیم موسیقی نیستند، در عرض یک سال، رشد مغزی و حافظه ی بهتری خواهند داشت. مطالعات نشان داده آموزش موسیقی قبل از ۷ سالگی به رشد مغز کمک می‌کند. بچه‌هایی که در سنین پایین، فراگیری موسیقی را شروع می‌کنند، در جسم پینه‌ای مغز (کورپوس کالوزوم)، ارتباط‌های بهتری دارند، یعنی قسمتی از مغز که نیمکره‌ی راست و چپ را به هم متصل می‌کند.
۴. زمان تماشای تلویزیون و استفاده از تبلت و … را محدود کنید
فرقی نمی‌کند سرتان چقدر شلوغ است، مشغله‌های‌تان را بهانه نکنید تا فرزندتان را بیشتر پای انواع اسکرین‌ها بنشانید. صرف کردن زمان زیاد پای تلویزیون و … منجر به تضعیف عملکرد آکادمیک شده و کودک زمان کمتری را صرف بازی‌های خلاقانه می‌کند که چاقی، پرخاشگری، مشکلات خواب و ناهنجاری‌های رفتاری از پیامدهای آن است. ضمنا سپری کردن ساعات طولانی پای تلویزیون و …، یعنی تعامل کمتر بین شما و کودکتان در صورتیکه این تعاملات برای رشد کودک بسیار اهمیت دارد.
۵. برای کودکتان کتاب بخوانید

شما به عنوان پدر و مادر باید کتاب خواندن را از سنین بسیار پایین برای کودک خود شروع کنید. برایش هر روز کتاب بخوانید، حتی وقتی خیلی کوچک است! کتاب خواندن را تبدیل به یک آیین پیش از خواب کنید و هر چیزی که برای فرزندتان لذت بخش است، برایش بخوانید. کودک خردسال شما حتی شاید معنی کلمات را درک نکند اما این را خوب می فهمد که شما از کتاب و مجلات، اطلاعات و دانش کسب می‌کنید، در نتیجه او هم به کتاب و مطالعه علاقه‌مند خواهد شد.کتاب خواندن برای بچه‌ها باعث ایجاد تفاوت‌هایی در فعالیت مغز آنها می‌شود و به یادگیری زبان و مهارت‌های سوادآموزی او کمک خواهد کرد.

۶. به ورزش کودکتان اهمیت دهید
ورزش برای همه در هر سنی مفید است، حتی برای بچه‌ها. در واقع ورزش‌ و فعالیت‌های بدنی منظم، یک راه ساده اما بسیار مهم برای رشد مغز کودک در سنین اولیه‌ی اوست. ورزش کردن باعث تقویت حافظه و بهبود قابلیت‌های یادگیری شده و از ریسک ضعف‌های شناختی و زوال عقل در مراحل بعدی زندگی می‌کاهد.
همچنین ورزش به جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز کمک می‌کند، در نتیجه اعصاب، عملکرد بهتری داشته و کودک شما از سلامت جسمی و روحی و ادراکی بهتری برخوردار خواهد شد. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۸ انجام شد نشان داد برنامه‌ی ورزشی سیستماتیک می‌تواند رشد برخی از انواع پردازش‌های ذهنی را که گفته می‌شود در مواجهه با چالش‌های زندگی مهم هستند، تقویت کند. تحقیقی دیگر هم نشان داده کودکانی که از لحاظ جسمی فعال و متناسب هستند، هیپوکامپوس بزرگ‌تری داشته و از نظر حافظه نیز عملکرد بهتری دارند.
۷. غذاهای سالم به کودکتان بدهید
عادت تغذیه‌ی درست را باید از همان دوران کودکی در وجود کودک نهادینه کرد. بدن رو به رشد کودک نیاز به تغذیه‌ی مناسب دارد که نه فقط برای جسمش بلکه برای رشد ذهنی او نیز ضروریست. برای اینکه مواد مغذی لازم را به بدن کودک خود برسانید به او اسفناج، انواع بِری‌، سیب، جو دوسر، بروکلی، شکلات تلخ، پرتقال، کلم‌برگ، هندوانه، شیر، بادام و تمام انواع مغزعا را بخورانید.
از دادن فست فود، هله هوله، غذاهای فرآوری شده و نوشابه‌هایی که شیرین‌کننده‌های مصنوعی دارند به کودکتان خودداری کنید. این جور مواد غذایی، هیچ ارزش غذایی ندارند و نمی‌توانند مواد مورد نیاز فرزند‌تان را تامین کنند و حتی به سلامت او آسیب‌های جدی نیز می‌زنند. همچنین اجازه دهید کودک تان با دست‌های خودش غذا بخورد تا مهارت‌های حرکتی او تقویت شود. اجازه دهید بافت و طعم غذاها را کشف کند و هماهنگی دست و چشم او تقویت شده و از خوردن، لذت ببرد. هرگز هنگام تغذیه‌ی کودک‌تان، پای تلویزیون ننشینید.
۸. به کودکتان کافئین ندهید
کافئین در نوشابه‌های انرژی‌زا، نوشابه‌های غیرالکلی و آدامس‌ها وجود دارد. کافئین زیاد می‌تواند رشد مغز کودکتان را تحت تاثیر منفی قرار دهد و شکل‌گیری ارتباطات کلیدی در مغز را مختل کند. ضمنا کافئین روی نشانگرهای ساختاری و رفتاری بلوغ مغز اثر می‌گذارد.
۹. برای کودکتان اسباب‌بازی‌های خلاقانه تهیه کنید
اسباب‌بازی‌های جالب زیادی در بازار وجود دارد اما برای تقویت رشد مغز کودکتان، بهتر است انتخابگر باشید و اسباب‌بازی‌هایی را انتخاب کنید که خلاقیت و ابتکار کودکتان را به کار بگیرد. اهمیت دادن به نوع اسباب‌بازی به رشد مهارت‌های کودک کمک می‌کند، مهارت‌هایی چون جوابگو بودن، زبان و ارتباط، کنترل هیجان، انعطاف پذیری فهم و شناخت و مهارت‌های اجتماعی.
اسباب‌بازی خوب لزوما نباید گران باشد، بلکه وسایل بازی باید ساده و بی‌خطر بوده و اجازه دهند تخیل و تصور کودک، برانگیخته شود، نقل و انتقال آن راحت باشد و چالش ایجاد کند.
۱۰. برای کودکتان وقت بگذارید
شما باید بخشی از وقت گرانبهای‌ خود را به کودکتان اختصاص دهید تا مهارت‌های کلامی و ارتباطی او را به خوبی تقویت کنید، بنابراین حین شیردادن به کودک، با او در مورد چیزی حرف بزنید یا آهنگی را برایش بخوانید و وقتی بیرون می‌روید، به چیزهای مختلف اشاره کنید و آنها را نام ببرید.

Ayeh

05 تیر 1397

راهنمای کامل تغذیه نوزاد در ماه‌های مختلف زندگی

تغذیه‌ نوزاد از دغدغه‌های اصلی والدین است. نوزاد در سال اول زندگی به چه مواد غذایی‌ای نیاز دارد و چقدر و چگونه باید او را تغذیه کنید؟ در ادامه‌ی این مطلب توصیه‌های کارشناسان را می‌خوانید اما به خاطر داشته باشید که الگوی تغذیه‌ای خاصی برای نوزادان وجود ندارد و اگر نوزاد شما کمی بیشتر یا کمتر از این مقادیر غذا می‌خورد، جای نگرانی نیست. قبل از شروع تغذیه‌ نوزاد با غذاهای جامد بهتر است با پزشک مشورت کنید. برای شروع غذای جامد ترتیب یا ماده‌ی غذایی خاصی وجود ندارد. به‌عنوان مثال می‌توانید غذای جامد نوزادان را با غلاتِ صبحانه شروع کنید یا به‌جای آن از پوره‌ی میوه‌ها یا سبزیجات استفاده کنید.

تغذیه نوزاد از تولد تا ۴ ماهگی

نوزاد برای تغذیه به‌طور غریزی به سمت پستان مادر می‌رود. تغذیه نوزاد در این دوره محدود به شیر مادر یا شیر خشک است و تغذیه‌ی نوزادان با غذاهای جامد ممنوع است. زیرا دستگاه گوارش نوزاد هنوز آمادگی دریافت غذاهای جامد را ندارد.

چگونه بفهمیم نوزادمان به‌اندازه‌ی کافی شیر خورده است؟
وجود شیر در پستان باعث سفتی آن می‌شود؛ پس از تغذیه‌ نوزاد و خروج شیر باید در پستان احساس نرمی بیشتری داشته باشید.
نوزاد پس از سیری احساس آرامش و رضایت می‌کند؛
نوزادان، کمی پس از تولد مقداری وزن کم می‌کنند. بیشتر آنها در روزهای ابتدایی تولد نزدیک به ۷ درصد وزن‌شان را از دست می‌دهند. دو هفته پس از تولد وزن نوزاد باید کم‌کم بیشتر شود. نوزاد تا ۴ ماهگی باید به‌طور متوسط هفته‌ای ۱۷۰ تا ۲۲۵ گرم افزایش وزن داشته باشد. از ۴ تا ۷ ماهگی نیز باید به‌طور متوسط هفته‌ای ۱۱۵ تا ۱۷۰ گرم افزایش وزن داشته باشد. وزن مناسب نوزاد نشان‌دهنده‌ی تغذیه‌ی کافی اوست؛
شیر مادر در روزهای ابتدایی تولد غلیظ است و حجم کمی دارد. نوزاد در این دوره یک یا دو پوشک در روز کثیف می‌کند. ولی این عدد با تغذیه‌ی طبیعی او با شیر باید به حداقل روزی شش پوشک برسد.
در ماه اول نوزادتان باید ۳ بار در روز مدفوع کنند و رنگ آن در ۵ تا ۷ روز اول باید روشن تا زرد خردلی باشد. بعد از یک ماهگی دفعات مدفوع در روز کاهش می‌یابد و ممکن است بعضی روز‌ها نوزاد اصلا مدفوع نکند. با شروع غذای جامد مجددا مدفوع نوزاد افزایش می‌یابد و به حداقل یک بار در روز می‌رسد.

علائمی که نشان می‌دهد نوزاد به‌اندازه‌ی کافی شیر نخورده است

نوزادتان در حال از دست دادن وزن باشد. اگر وزن نوزادتان پس از روز پنجم تولد زیاد نشد یا در دوره‌هایی پس از آن وزن نوزاد کم شد، با دکتر مشورت کنید؛
پس از روز پنجم تولد، نوزاد کمتر از ۶ پوشک در روز کثیف کند؛
مدفوع نوزاد پس از روز پنجم تولد، بسیار کم و تیره باشد؛
ادرار نوزاد نباید تیره باشد (مانند رنگ آب‌سیب). اگر نوزاد به‌اندازه‌ی کافی مایعات دریافت کند باید رنگ ادرارش شفاف یا زرد کم‌رنگ باشد، در غیر این‌صورت رنگ ادرار نشانه‌ی کمبود مایعات دریافتی است؛
نوزاد اغلب در حال نق‌زدن یا بی‌حال باشد. وقتی نوزاد را برای شیر خوردن به سینه‌تان نزدیک کنید، به خواب برود و با دور کردن‌اش از سینه شروع به ناراحتی کند.
خشکی چشم یا دهان نوزاد؛
نوزاد احساس سیری نکند، حتی اگر یک ساعت در حال شیر خوردن از پستان باشد؛
پس از شیر دادن در سینه‌تان احساس نرمی نکنید؛
صدای شیر خوردن نوزاد را نشنوید. (البته بعضی از نوزادان بسیار آرام و کم‌صدا شیر می‌خورند، بنابراین اگر علائم دیگر را در نوزاد مشاهده نکردید، بی‌صدا شیر خوردن نوزاد ایرادی ندارد).

تغذیه نوزاد از ۴ تا ۶ ماهگی

نشانه‌های آمادگی نوزاد برای تغذیه با غذاهای جامد

آکادمی اطفال آمریکا موارد زیر را نشانه‌ی آمادگی نوزاد برای دریافت غذای جامد معرفی می‌کند:

نوزاد بتواند سرش را بالا نگه دارد و صاف روی صندلی غذاخوری مخصوص نوزادان بنشیند؛
افزایش چشم‌گیر وزن (نزدیک به دوبرابر زمان تولد) و وزن نوزاد کمتر از ۵,۹ کیلوگرم نباشد؛
با گذاشتن قاشق در دهان، نوزاد بتواند دهانش را ببندد؛
نوزاد بتواند غذا را از جلوی دهان به عقب دهان ببرد.

 

غذاهایی که می‌توان در این سن به نوزاد داد

شیر مادر یا شیر خشک؛
پوره‌ی سبزیجات مانند پوره‌ی کدو تنبل یا سیب‌زمینی شیرین؛
پوره‌ی میوه‌هایی مانند سیب، موز و هلو؛
پوره‌ی گوشت یا مرغ؛
غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن؛
مقدار کمی ماست (از دادن ماستی که از شیر گاو تهیه شده است به نوزادان زیر یک‌سال خودداری کنید).

مقدار غذایی که در روز باید به نوزاد داد

با یک قاشق چای‌خوری پوره‌ی سبزیجات، میوه‌ها یا غلات شروع کنید. غلات را با ۴ یا ۵ قاشق شیر مادر یا شیر خشک ترکیب کنید تا نرم شود و سپس به نوزادتان بدهید؛
مقدار تغذیه نوزاد را پس از مدتی به یک قاشق غذاخوری در روز برسانید و دو بار در روز به او غذا بدهید. اگر برای صبحانه‌ی نوزادتان غلات را با شیر ترکیب می‌کنید، کم‌کم مقدار شیر را کم کنید تا غلیظ‌تر شود.
نکات تغذیه‌ای
اگر نوزادتان برای اولین بار غذای جامد را نخورد، چند روز بعد مجددا تلاش کنید؛
چند غذای جدید را هم‌زمان به نوزاد ندهید. پس از دادن یک نوع غذا چند روز صبر کنید و سپس غذای جدید دیگری به او بدهید. اگر سابقه‌ی حساسیت به غذای خاصی در خانواده‌تان وجود دارد، پس از دادن هر نوع غذای جدید ۳ روز صبر کنید. همچنین بهتر است هر غذایی را که به نوزاد می‌دهید، یادداشت کنید تا درصورت واکنش نشان دادن بدن غذای موردنظر را به‌راحتی شناسایی کنید؛
ترتیب غذاهای جدیدی که به نوزاد می‌دهید معمولا اهمیت چندانی ندارد. در این زمینه می‌توانید با دکتر نیز مشورت کنید.

 

تغذیه نوزاد از ۶ تا ۸ ماهگی

نشانه‌ی آمادگی دریافت غذای جامد

مانند ۴ تا ۶ ماهگی

غذاهایی که می‌توان در این سن به نوزاد داد:

شیر مادر یا شیر خشک؛
پوره‌ی میوه‌هایی مانند سیب، گلابی، موز، هلو و آووکادو؛
پوره‌ی سبزیجاتی مانند سیب‌زمینی شیرین، کدو تنبل و هویجی که خوب پخته شده باشد؛
پوره‌ی مرغ و گوشت؛
مقدار کمی ماست (از دادن ماستی که از شیر گاو تهیه شده است به نوزادان زیر یک‌سال خودداری کنید)؛
پوره‌ی حبوباتی مانند لوبیا سیاه، نخود، لوبیا چشم بلبلی، عدس و لوبیا قرمز؛
غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن.

مقدار غذایی که در روز باید به نوزاد داد:

یک قاشق چای‌خوری میوه که کم‌کم به ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری در روز برسد و در ۴ وعده به نوزاد داده شود؛
یک قاشق چای‌خوری سبزیجات که کم‌کم به ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری در روز برسد و در ۴ وعده به نوزاد داده شود؛
سه تا ۹ قاشق غذاخوری غلاتِ صبحانه که در ۲ یا ۳ وعده در روز به نوزاد داده شود.

نکات تغذیه‌ای:

چند غذای جدید را هم‌زمان به نوزاد ندهید. پس از دادن یک نوع غذا چند روز صبر کنید و سپس غذای جدید دیگری به او بدهید. اگر سابقه‌ی حساسیت به غذای خاصی در خانواده‌تان وجود دارد، پس از دادن هر نوع غذای جدید ۳ روز صبر کنید. همچنین بهتر است هر غذایی را که به نوزاد می‌دهید، یادداشت کنید تا درصورت واکنش نشان دادن بدن غذای موردنظر را به‌راحتی شناسایی کنید؛
ترتیب غذاهای جدیدی که به نوزاد می‌دهید، معمولاً اهمیت چندانی ندارد. در این زمینه می‌توانید با دکتر نیز مشورت کنید.

 

تغذیه نوزاد از ۸ تا ۱۰ ماهگی

نشانه‌های آمادگی نوزاد برای دریافت غذای جامد

مانند ۶ تا ۸ ماهگی؛
برداشتن اشیاء به کمک انگشت شست و سبابه؛
توانایی جابه‌جا کردن اشیاء از دستی به دست دیگر؛
قرار دادن همه چیز در دهان؛
حرکت فک به‌منظور اقدام به جویدن.

غذاهایی که می‌توان در این سن به نوزاد داد

شیر مادر یا شیر خشک؛
مقدار کمی پنیرهای پاستوریزه‌ی نرم، پنیر کوتاژ و ماست (از دادن پنیر و ماستی که از شیر گاو تهیه شده است به نوزادان زیر یک‌سال خودداری کنید)؛
سبزیجات له‌شده مانند کدوتنبل، هویج پخته‌شده، سیب‌زمینی و سیب‌زمینی شیرین؛
میوه‌های له‌شده مانند موز، هلو، گلابی و آووکادو؛
تکه‌های کوچک غذاهایی مانند تکه‌های تخم‌مرغ و سیب‌زمینی خوب پخته‌شده، پاستا و نان‌؛
پروتئین‌هایی مانند تکه‌های کوچک گوشت، مرغ، ماهی بدون استخوان، حبوباتی که به‌خوبی پخته شده باشند مانند عدس، لپه، لوبیا سیاه و لوبیا قرمز؛
غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن.

مقدار غذایی که در روز باید به نوزاد داد

یک‌چهارم تا یک‌سوم فنجان لبنیات؛
یک‌چهارم تا نصف فنجان غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن؛
سه‌چهارم تا یک فنجان میوه‌جات؛
سه‌چهارم تا یک فنجان سبزیجات؛
۳ تا ۴ قاشق غذاخوری منابع غذایی سرشار از پروتئین.

نکات تغذیه‌ای

چند غذای جدید را هم‌زمان به نوزاد ندهید. پس از دادن یک نوع غذا چند روز صبر کنید و سپس غذای جدید دیگری به او بدهید. اگر سابقه‌ی حساسیت به غذای خاصی در خانواده‌تان وجود دارد، پس از دادن هر نوع غذای جدید ۳ روز صبر کنید. همچنین بهتر است هر غذایی را که به نوزاد می‌دهید، یادداشت کنید تا در صورت واکنش نشان دادن بدن غذای موردنظر را به‌راحتی شناسایی کنید.

 

تغذیه نوزاد از ۱۰ تا ۱۲ ماهگی

نشانه‌های آمادگی نوزاد برای دریافت غذای جامد

مانند ۸ تا ۱۰ ماهگی؛

بلع راحت‌تر غذاها؛
افزایش تعداد دندان‌ها؛
خارج نکردن غذا از دهان به کمک زبان؛
تلاش برای برداشتن قاشق.

غذاهایی که می‌توان در این سن به نوزاد داد

شیر مادر یا شیر خشک؛
مقدار کمی پنیرهای پاستوریزه‌ی نرم، پنیر کوتاژ و ماست (از دادن پنیر و ماستی که از شیر گاو تهیه شده است به نوزادان زیر یک‌سال خودداری کنید)
سبزیجاتی مانند هویج با پخت ملایم و اندازه‌ی کوچک؛
میوه‌ی له‌شده یا تکه‌های کوچک میوه؛
غذاهای ترکیبی مانند ماکارونی با پنیر یا پلو با ماهیچه؛
تکه‌های کوچک غذاهایی مانند تکه‌های تخم‌مرغ و سیب‌زمینی خوب پخته‌شده، پاستا و نان‌؛
پروتئین‌هایی مانند تکه‌های کوچک گوشت، مرغ، ماهی بدون استخوان، حبوباتی که به‌خوبی پخته شده باشند مانند عدس، لپه، لوبیا سیاه و لوبیا قرمز؛
غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن.

مقدار غذایی که در روز باید به نوزاد داد

یک‌سوم فنجان لبنیات (یا ۱۴ گرم پنیر)؛
یک‌چهارم تا نصف فنجان غلات صبحانه‌ی غنی‌شده با آهن؛
سه‌چهارم تا یک فنجان میوه‌جات؛
سه‌چهارم تا یک فنجان سبزیجات؛
یک‌هشتم تا یک‌چهارم فنجان غذاهای ترکیبی؛
۳ تا ۴ قاشق غذاخوری غذاهای سرشار از پروتئین.

نکات تغذیه‌ای

چند غذای جدید را هم‌زمان به نوزاد ندهید. پس از دادن یک نوع غذا چند روز صبر کنید و سپس غذای جدید دیگری به او بدهید. اگر سابقه‌ی حساسیت به غذای خاصی در خانواده‌تان وجود دارد، پس از دادن هر نوع غذای جدید ۳ روز صبر کنید. همچنین بهتر است هر غذایی را که به نوزاد می‌دهید، یادداشت کنید تا در صورت واکنش نشان دادن بدن غذای موردنظر را به‌راحتی شناسایی کنید.

 

04 تیر 1397

صادرات «ته‌دیگ» ایرانی!

ته‌دیگ این پیش غذای محبوب ایرانی در جهان هم طرفدارهای زیادی دارد و حتی آن را یک غذای کامل می‌دانند.

آیا شما هم «ته‌دیگ» دوست دارید؟ آیا شما هم از دسته افرادی هستید که سر سفره غذا همه‌دغدغه‌تان رسیدن «ته‌دیگ» است؟ آیا شما هم از خیر تعارف کردن «ته‌دیگ» می‌گذرید؟ آیا شما هم معتقدید که «ته‌دیگ» را باید یک غذای کامل دانست؟!
اگر جواب شما به سوال‌های بالا «بله» است، حتما این گزارش را هم دوست دارید!
ته دیگ قسمتی از پلو یا چلو است که ته دیگ رنگ سرخ می‌گیرد و برنج‌ها به هم می‌چسبند. در واقع به آن قسمت از پلو یا چلو که سخت و سرخ شده باشد، ته‌دیگ می‌گویند. البته اگر ته‌دیگ مواد دیگری به جز برنج داشته باشد، ته‌چین نام می‌گیرد که البته انواع مختلفی هم دارد.
اما ته‌دیگ را در بشقاب جداگاه سر سفره می‌آورند؛ ته‌دیگی که درسته از دیگ درآمده باشد-مانند ته‌دیگ پلوپز برقی- را «ته‌دیگ قلفتی» می‌نامند. اما لازم نیست هر ته‌دیگی قلفتی باشد، کافی‌ست خرد نشود و به صورت ورقه‌هایی به اندازه کف ست یا بزرگتر درآید. برای جدا کردن ته‌دیگ بهترین روش گذاشتن دیگ برنج در چند بند انگشت آب سرد است، البته دیگ باید مستقیما از روی آتش به آب سرد منتقل شود که در غیر این‌صورت جدا کردن آن سخت‌تر می‌شود. چون ته‌دیگ نباید آرام‌آرام سرد شود.
نکته مهم دیگر درباره سرو ته‌دیگ این است که باید آن را هرچه زودتر توی ظرف کشید و سر سفره بُرد، وگرنه پیر می شود! یعنی تازگی و طراوت خود را از دست می‌دهد. البته خیلی از ما از ته‌دیگ شب‌مانده نمی‌گذریم و حاضریم حتی سرد آن را بخوریم!
«ته‌دیگ» ایرانی غذایی برای همه جهان
روزنامه نیویورک تایمز یکشنبه هر هفته در وب‌سایت خود یک دستور غذا را منتشر می‌کند یکی از این‌هفته‌ها قرعه به نام کنار غذای محبوب ما ایرانی افتاد! آن‌ها طرز تهیه «ته‌دیگ» ماکارونی را آموزش داده‌ بودند و در توضیحات نوشته‌ بودند که «Tahdig» همان چیزی است که زیر برنج ایرانی تشکیل می‌شود و حالتی برشته و ترد دارد. البته باید بگوییم که «ته‌دیگ» فقط زیر برنج و از جنس برنج نیست، بلکه زیر غذاهای دیگری مثل ماکارونی هم قرار می‌گیرد و جنس‌های مختلفی دارد که نان و سیب‌زمینی هم از مهم‌ترین مواد آن است.» اما واقعا این ته‌دیگ چیست که ما ایرانی‌ها با همه مضراتی که می‌گویند، دارد؛ حاضریم قبل از خوردن غذای اصلی آن را بخوریم؟
ته‌دیگ چطور وارد زندگی‌مان شد؟
قبل از هرچیز نگاهی به تاریخچه و گذشته ته‌دیگ داشته باشیم، البته با اینکه ته‌دیگ با توجه به میزان محبوبیتش می‌تواند اعلام استقلال کند و به عنوان یک غذای کامل معرفی شود، اما همچنان ما ترجیح می‌دهیم آن را پیش از غذای اصلی یا در کنار آن بخوریم و لذت هم ببریم.
درباره تولد ته‌دیگ نشانه و یا حتی فرد خاصی در تاریخ را نمی‌توان نام بُرد، این‌طور به نظر می‌رسد که از جایی به بعد این خوشمزه دوست‌داشتنی وارد زندگی همه ما شد و دیگر نمی‌شد به آن بی‌توجهی کرد! اما دو روایت مختلف برای تولد آن وجود دارد؛ می‌گویند  در مطبخ‌های شاهنشاهان و خان‌ها، پس از اینکه سالار خانه غذایش را میل می‌کرد، خدمه‌ها با باقی مانده غذا، شکم‌شان را سیر می‌کردند. روزی در دربار ناصرالدین شاه قاجار ـ در برخی روایت‌ها در دربار مظفرالدین شاه قاجارـ بین نوکرها سر ته دیگ غذا دعوا می شود. رئیس نوکرها سرآشپز را صدا می زند و دلیل سر و صدا را جویا می‌شود. ماجرای ته دیگ به گوش سرنوکر و سپس شاه می رسد. دستور می‌دهند کمی از آن را نزد حضور همایونی ببرند. شاه که از خوردن ته دیگ مسرور می‌شود! دستور می‌دهد از آن پس ابتدا ته دیگ را به عنوان پیش غذا برای او ببرند. به این ترتیب ته دیگ هم به جایگاه ویژه‌ای دست پیدا می‌کند!
حکایت دوم هم از این قرار است که روزی یکی از طباخان درباری، هنگام پختن چلو مرغ، حواسش پرت می‌شود و چلو شفته شده و ته دیگ می‌بندد. طباخ از ترس جانش از زعفران کمک می‌گیرد و مرغ غذا را همراه با ماست و تخم مرغ به چلوی ته گرفته، اضافه می کند. به این ترتیب نه تنها جان طباخ در امان می‌ماند که اولین ته چین زعفرانی متولد می‌شود.
ته‌دیگ یا ته‌چین مساله این است!
ته‌دیگ را به قسمت سخت و سرخ شده چلو می‌گویند که یکی از رازهای اصلی خوشمزه بودنش نمک و روغن است! اما نکته این است که هرچیز دیگری که به این ته‌دیگ اضافه شود، نام آن را به ته‌چین تغییر می‌دهد. البته در فرهنگ ما ته‌چین خودش یک غذای جداست که برنجش با ماست و تخم‌مرغ مخلوط می شود و مرغ هم دارد. اما ته‌چین همه ته‌دیگ‌هایی است که با اضافه کردن چیزی یا تغییر در مواد ته‌دیگ درست شده است.
اگر با این نام‌گذاری جلو برویم؛ ته‌چین‌های مختلف و زیادی را می‌توان نام برد. از نان‌لواش، سیب‌زمینی که مدل‌های مختلف درسته، خلال و رنده آن استفاده می‌شود تا چغندر، اسفناج، مخلوط برنج با زعفران، مخلوط برنج با ماست و تخم‌مرغ، کاهو، چوب‌شور، خمیر نان باگت، کنجد و ماست، برگ‌مو، پیاز، کورن‌فلکس، بادمجان و کدو سبز را می‌توان ته برنج‌ها قرار داد. البته ته‌دیگ ماکارونی به جز اینکه می‌توان نان‌لواش و سیب‌زمینی باشد، می‌تواند خود ماکارونی هم باشد که اتفاقا آن هم طرفدارهای ویژه‌ای دارد!
خارجی‌های ته‌دیگ دوست!
اما نکته جالب درباره ته‌دیگ ایرانی این است که به نظر می‌رسد تنها خودمان از پس تهیه آن برمی‌آییم! در تمام دستورهایی که در سایت‌های مختلف  به زبان انگلیسی برای درست کردن ته‌دیگ وجود دارد، همه کسانی‌که سعی کردند آن را درست کنند، تقریبا دست خالی بوده‌اند! در بیشتر کامنت‌ا با اینکه از ته‌دیگ و ظاهر دلربایش تعریف کرده‌اند، اما همان‌قدر هم در درست کردن آن عاجز بوده‌اند. باید به همه آن‌ها گفت که ته‌دیگ هنر آشپز ایرانی است و هر کسی نمی‌تواند با خواندن چند خط دستور غذایی آن را درست کند، ته‌دیگ خوب تبحر خاصی می‌خواهد که تنها در آشپزهای ایرانی دیده می‌شود!
در بخش‌هایی از این گزارش و در توضیح شیوه‌های سرو و طبخ ته‌دیگ از کتاب «مستطاب آشپزی» نوشته نجف‌دریابندری استفاده شده است.

 

04 تیر 1397

توزیع نوعی برنج تقلبی به نام ایرانی

رئیس اتحادیه خواربارفروشان همدان گفت: متاسفانه عده‌ای سودجو و متخلف در این روش برنج ایرانی را با نوعی برنج خارجی ترکیب می کردند و به عنوان برنج ایرانی با قیمتی مناسب در اختیار مردم قرار می‌دادند.

رضا زارع در همدان، اظهار داشت: دولت تا کنون در ارائه ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکنندگان برنج، روغن و حبوبات عمل کرده و این امر از افزایش قیمت این دسته از کالاها پیشگیری کرده است.

وی با بیان‌اینکه نمی‌توانم قیمت کالاهای غذایی را برای دو ماه آینده پیش‌بینی کنم، تصریح کرد: همه چیز وابسته به سیاست‌های دولت است به گونه‌ای که اگر دولت همچنان در ارائه ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکنندگان خوب عمل کند بدون شک در ماه‌های محرم و صفر با گرانی برنج و دیگر مواد پر مصرف مواجه نمی‌شویم.

رئیس اتحادیه خواربار فروشان همدان با بیان‌اینکه ۹۰ درصد از روغن و دانه‌های روغنی مورد نیاز ما از خارج تامین می‌شود، ابراز کرد: چون سیاست‌های ارائه ارز به وارد کنندگان موفقیت آمیزه بوده هیچ گونه تغیر قیمت محسوسی در روغن احساس نکردیم.

کاهش قیمت ۱۵ درصدی برنج هندی در ماه رمضان

زارع از کنترل قیمت‌ها در ماه مبارک رمضان ابراز خرسندی کرد و افزود: در این ماه شاهد افزایش قیمت هیچ کالای ضروری نبودیم و حتی در قیمت برنج هندی ۱۵ درصد کاهش داشتیم.

وی از عدم واردات برنج اروگوئه به کشور خبر داد و گفت: مدتی است بر اساس سیاست‌های دولت برنج اروگوئه که محصول قاره آمریکا است به کشور وارد نمی‌شود بنابراین وجود آن در مغازه‌ها مبنی بر تقلبی بودن آن است.

تقلب در برنج ایرانی قیمت آن را کاهش داده بود

رئیس اتحادیه خواربارفروشان همدان از توزیع نوعی برنج ایرانی تقلبی در چندین ماه گذشته خبر داد و گفت: متاسفانه عده‌ای سودجو و متخلف در این روش برنج ایرانی را با نوعی برنج خارجی ترکیب می کردند و به عنوان برنج ایرانی با قیمتی مناسب در اختیار مردم قرار می‌دادند.

زارع تصریح کرد: اما دولت به خاطر سوءاستفاده متخلفین و مبارزه با این دسته از افراد واردات برنج خارجی که ابزار دست متخلفان بود را ممنوع کرد و این امر موجب شد دیگر نتوانند برنج خارجی را با ایرانی ترکیب کنند و این امر قیمت برنج مورد نظر را افزایش داد.

وی با اشاره به شعار امسال که حمایت از کالای داخلی است، گفت: با مصرف کالای ایرانی می‌توانیم برای هزاران جوان ایرانی اشتغالزایی کنیم و کشور خود را از وابستگی به محصولات کشورهای خارجی برهانیم.

29 خرداد 1397

معیارهایی برای انتخاب برنج هر خانواده

برنج غذای رسمی‌ و اصلی ۷۵ درصد مردم جهان را تشکیل داده است و به همین سبب آشنایی با ویژگی‌های برنج مرغوب اهمیت بالایی پیدا می‌کند. برنج محبوب‌ترین غله‌ی کشت شده در مزارع دنیا است و در بین برنج‌های کشت شده در جهان، برنج ایران جزو مرغوب‌ترین و باکیفیت‌ترین برنج‌های حال حاضر دنیا است. برنج دارای طیف گسترده‌ای از گونه‌ها است و در بیش از ۱۵۰ گونه در جهان کشت می‌شود.

پارامترهای گوناگونی برای تعیین سطح کیفیت برنج توسط کارشناسان این حوزه تعیین شده‌اند که با توجه به همین پارامترها برنج ایرانی در صدر برترین برنج‌های جهان قرار می‌گیرد. یک‌دست بودن ، عطر ، ویژگی‌های فیزیکی همانند رنگ، سختی، اندازه‌ی دانه‌ها، ارزش تغذیه‌ای و محل کشت و نوع آبیاری از مهمترین پارامترهای تعیین کیفیت است. عطر برنج ایرانی از مشهورترین عطرهای برنج در جهان است و این یکی از دلایل محبوبیت برنج ایرانی است.

یکی از ویژگی‌های برنج اعلاء عدم حالت شفاف و شیشه‌ای در دانه‌ها است که برنج‌های ایرانی فاقد این ویژگی بوده و از این لحاظ حالت استانداردی دارد. برنج‌های ایرانی برنج‌هایی یک‌دست بوده و دانه‌هایی باریک و سخت داشته و نه به صورت نیم‌دانه و نه به صورت کاملا کشیده موجود هستند. بر خلاف عموم مردم که فکر می‌کنند، برنج‌های دانه کشیده برنج‌هایی مرغوب‌تر هستند. این در حالی است که برنج‌های مرغوب باریک بوده و حالت دانه بلند و نیم دانه نداشته و برنج‌های ایرانی مرغوب دارای اندازه استاندارد هستند. از لحاظ سختی دانه مرغوب به حساب می‌آیند که حالت خام آنها به راحتی زیر دندان خرد نشده و حالت سفتی داشته باشند.

علاوه بر ویژگی‌های ظاهری برنج ویژگی‌هایی مثل ارزش غذایی مطرح شده که به مراتب مهم‌تر از ویژگی‌های ظاهری است. برنج مرغوب از نظر ارزش غذایی حاوی پروتئین و فیبر و ویتامین‌های بالایی بوده و می‌تواند مانع از سوء تغذیه در افراد شده و حتی باعث درمان سوء تغذیه شود و به همین سبب غذایی با ارزش برای کشورهای فقیر و جهان سوم است. علاوه بر این موضوع، برنج مرغوب باید فاقد موادی مانند چربی، اسیدهای چرب ترانس، سدیم و آرسنیک باشد. یکی از عواملی که سبب می‌شود برنج دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی باشد محل کشت برنج، نحوه‌ی کشت برنج، نوع آبیاری و مهم‌تر از همه فرآوری برنج در کارخانجات صنایع غذایی است. به عنوان مثال می‌توان بیان کرد که کشت برنج‌ها در دامنه‌ی کوه‌ها و یا در مناطقی که زمین‌هایی دارد که از لحاظ منابع معدنی غنی است، به مراتب بهتر از کشت برنج در مناطق به دور از دامنه‌ی کوه‌ها است. آبیاری برنج توسط آب‌های ذخیره‌ای در پشت سدها و یا آب‌های زیر زمینی سالم به مراتب بهتر از آبیاری به آب‌های دیگر است. از آن جهت که برنج در بین غلات کشت شده توانایی بالایی در جذب عناصر سنگین چون کادمیم و آرسنیک دارد، از همین رو سالم بودن و دور بودن مناطق کشت برنج از محیط‌های صنعتی نقش مهمی‌ در سالم بودن برنج دارد.

 

29 خرداد 1397

اختلاط برنج تولیدی شمال پیگیری می شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: سازمانهای بازرسی بصورت جدی عرضه و خروج برنج عمده و خرد را در استان پیگیری میکنند اما هنوز حدود ۵درصد برنج تولید استان با برنج های خارجی مخلوط و عرضه می شود.

دلاور حیدر پور با بیان اینکه باید برای حفظ کیفیت برنج استان های شمالی مازندران و گیلان همه نسبت به اختلاط آن حساس باشیم، توضیح داد: باید این مقوله خلاف اخلاقی ، عرفی و قانونی در استان از بین برود. وی از صدور چندین مجوز بهره برداری بسته بندی برنج مازندران خبر داد و گفت:به طور یقین امسال بیشتر برنج های استان به صورت بسته بندی شده که تحت نظارت موسسه استاندارد و بهداشت است ، عرضه خواهد شد. مازندران ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که سالانه حدود یک میلیون تن انواع برنج سفید برابر با ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور تولید می کند. از آنجاییکه اختلاف قیمت برنج ارقام پر محصول تولید داخلی و برنج های وارداتی به نسبت برنج طارم مازندران زیاد است و از طرفی شناسایی یک دست بودن برنج نیز سخت و برای بسیاری از شهروندان غیر ممکن است ، برخی از عرضه کنندگان برنج از این وضعیت سوء استفاده و طارم را خریداری و برای سودجویی اقدام به اختلاط با ارقام پرمحصول می کنند.

 

28 خرداد 1397

برنج برای نوزادان خطرناک است !

موسسه غذا و دارو آمریکا (FDA) به والدین هشدار داد برنج برای نوزادان خطرناک است!

در نتایج آزمایش ادرار نوزادان مقدار توکسین زیادی یافت شده که نشان می دهد آرسنیک موجود در برنج روی آنها تاثیر بیشتری می گذارد!

مصرف زیاد برنج در دوران نوزادی، امکان ابتلا به سرطان و بیماری های بزرگسالی را افزایش می دهد!
متخصصان تغذیه اطفال استفاده از برنج را در رژیم غذایی کودکان بسیار توصیه می کنند زیرا با سیستم گوارش آنها بسیار سازگار است، اما نتایج مطالعه جدیدی که در نشریه تغذیه JAMA چاپ شده  نشان می دهد نوزادانی که از برنج و غذاهای مشتق شده از آن تغذیه کرده اند حاوی مقدار زیادی آرسنیک در ادرار خود هستند.
محققان دانشگاهی در نیوهمشایر آمریکا، نوزادانی را از بدو تولد تا یکسالگی مورد مطالعه قرار دادند و نسبت به وجود بیش از حد آرسنیک هشدار دادند!
آرسنیک ماده ای است که بطور طبیعی در پوسته زمین بوجود می آید و معمولا به آفت کش ها و غذای ماکیان افزوده می شود،و به آب و غذای ما هم راه پیدا می کند.
برنج بیشتر از محصولات دیگر آرسنیک را به خود جذب می کند و آن را به ماده ای سرطانزا برای ما تبدیل می کند.
براساس موسسه  غذا و دارو آمریکا (FDA)، استفاده بیش از حد از این ماده، علاوه بر بیماری های قلبی خطر ابتلا به سرطان های مثانه، پوست و ریه را نیز افزایش می دهد.

 

استفاده از این ماده در دوران جنینی موجب نقص در رشد در این دوره شده و بر سیستم ایمنی و عصبی نوزاد تاثیر منفی می گذارد.
با توجه به این خطرات زیاد، FDA به والدین هشدار داد بجای برنج از ماده دیگری بعنوان اولین غذای جامد نوزاد استفاده کنند.
برای بررسی تاثیرات برنج در برنامه غذایی نوزادان، تیم تحقیقاتی در دوره های ۴ ماهه ای در یکسال ، از والدین  خواستند تا برنامه غذایی کودکان را ثبت کنند و استفاده از برنج و غذاهای حاوی برنج را ذکر کنند .
نتایج بدست آمده از حد استانداردهای FDA، سازمان جهانی غذا و چندین سازمان معتبر بن المللی دیگر خارج شده  بود و نشان می داد که کودکانی که از شیر برنج و غذاهای حاوی برنج استفاده کرده بودند آرسنیک زیادی دریافت کرده بودند که برای رشد آنها بسیار مضر است.
چون بچه ها وزن کمتری دارند ، با مصرف یکسان برنج نسبت به بزرگسالان، آرسنیک بیشتری دریافت می کنند!

برای حفظ خانواده از مضرات آرسنیک باید توجه داشته باشیم که برنج قهوه ای ۸۰ درصد نسبت به برنج سفید از این ماده بیشتر دارد زیرا این ماده در غلاف بیرونی تجمع پیدا می کند که در برنج سفید برداشته می شود.
برنج باسماتی سفید، محصول هند، پاکستان و کالیفرنیا بهترین نوع برنج شناخته شده اند!  بعضی از انواع برنج بهتر از بقیه هستند و خوشبختانه می توان برنج را با مواد غذایی مشابه دیگری از جمله  گل تاج خروس، ارزن و کوینولا جایگزین نمود.
همچنین برای نوزادان بجای استفاده از سرلاک برنج، از سرلاک های غنی شده با آهن که از جو یا گندم ساخته شده اند استفاده کنید!

28 خرداد 1397

هرگز همراه برنج “ماست” نخورید

از جمله مواردی که باهم‌خوری آن باعث ایجاد عوارض سوء برای بدن و ایجاد امراض مختلف می‌شود، مصرف همزمان “برنج با ماست” است.

یکی از نکات بسیار کلیدی و مهم در حوزه تغذیه و حفظ سلامتی، آگاهی از «تداخلات مضر مواد غذایی» است به این معنی که مصرف برخی مواد غذایی با هم و در یک وعده غذایی می‌تواند برای سلامتی انسان بسیار مضر و خطرناک باشد.

یکی از اشتباهات مردم این است که برنج را همراه با ماست مصرف می‌کنند که خود موجب افزایش سردی و تری مغز می‌شود غلبه بلغم در مغز موجب فراموشی, سستی و تنبلی می‌شود. رطوبت و غلبه سردى در مغز موجب سستى و تنبلى مغز می‌شود همچنین موجب کندى ذهن و کدورت حواس می‌شود و شخص را کودن و ابله مى‌کند.

– باید دانست که هر چه قدر رطوبت و بلغم در سر و مغز بیشتر افزایش پیدا کند به همان میزان تیزهوشی و قوه ادراک کاهش پیدا می‌کند؛ فرد دچار فراموشی می‌شود البته در این نوع از فراموشی فرد احساس سنگینی در سر و ترشحات بینی دارد.

– افزایش رطوبت در سر موجب سرگیجه، تشنج، سکته و صرع می‌شود که رفع غلبه رطوبت در مغز به بهبودی کمک می‌کند.

– مصرف بعضى از غذاها خود موجب افزایش رطوبت و بلغم در بدن مى‌کند که غذاهای با طبع سرد و تر نامیده می‌شود.